La nostra història

Es fa difícil dir quan comença la nostra història, però bé podria ser aquell dia de 2010 o 11 que la María i el Pau es van plantejar construir la seva vida junts, en el rural. Ser prop de la natura, viure a un ritme més pausat, tenir temps per a pensar i per a pensar-se. Explorar les possibilitats de guanyar-se la vida d’una manera compatible amb els seus valors i amb els somnis compartits.

O el dia del 2012 o 13 que vam acceptar la vocació i el repte de dedicar-nos al sector agroalimentari, motivats en part per la necessitat de recuperar la pròpia salut.

Potser parlant en propietat les coses van prendre més volada a partir del 2015-16, començant amb algunes feines al camp, les primeres experiencies de cria i sacrifici d’aviram per autoconsum, per descomptat de manera integrada en el micro ecosistema del nostre corral. A un altre nivell, participem en la fundació de l’Asociación de Productores de Ganado Criado a Pasto www.lacarnedepasto.com.

En realitat tot això, potser seria la pre-història.

Algunes voltes i molts aprenentatges després, l’oportunitat es presenta desde Riudecanyes, la primavera del 2019, per poder posar en marxa els projectes i els dissenys als quals havíem destinat tantes hores de figuracions en abstracte, de proves i models a petita escala, d’extrapolacions, de lectures de tota mena, de càlculs i números, de desaprendre i reinventar-nos i de fer malabars per trobar el temps, els recursos i les energies per aprendre tant com fos possible i dels millors, amb el compromís de deixar cada tros de terra al qual puguéssim accedir, més fèrtil del que l’haviem trobat.

De seguida, aquell mateix estiu, compaginem la mudança amb l’inici dels tràmits legals necessaris per posar en marxa l’activitat ramadera i fer les obres necessàries per a les instal·lacions. La part tècnica la posem en mans d’Agroassessor www.agroassessor.com. Alhora comencem a analitzar en profunditat el terreny i a descobrir de nou el territori, a descobrir el seu potencial i a pensar què podem aportar nosaltres. La temporada del 2019 fem la primera collita de l’oliva de la nostra vida, obtenim oli més que suficient per a nosaltres i per compartir.

De seguida considerem imprescindible implementar tot el disseny basat en la geometria de la Linia Clau, contractem el Jesús Ruíz de www.lineaclave.org per a que ens faci el disseny, consistent en 3 Km de solcs marcats als camps que actuen com a canals de dispersió, constitueixen la matriu a través de la qual estructurem el pastoreig i per a la ubicació dels diferents elements, en particular per optimitzar la supervivència de les plantacions. Més info al blog.

La natura va fent el seu curs, la superficie dels camps es va cobrint. Seguim observant, pensant, dissenyant i fent càlculs, aprenent i desaprenent, rebem algun cop, però ens en refem. Durant el 2020 malgrat les dificultats que imposa la pandèmia aconseguim tirar endavant amb els tràmits i les obres, introduim algunes produccions, toca també treballar fora, fem la 2ª collita de l’oliva, per a delícia de les nostres amistats i families.

A 2021 ens subscribim a la Plataforma Regrarians® http://www.regrarians.org/, com a suport per optimitzar l’aprenentatge i els processos de disseny i presa de decisions.

A 12 de març de 2021 obtenim el número de registre d’explotació ramadera. A 30 d’abril entren les primeres ovelles i comença la feina de veritat. A 22 de juliol arriben els primers vedells. Comença la REGENERACIÓ.

En realitat, la nostra història acaba de començar, encara s’ha d’escriure.