Història
Es fa difícil dir quan comença aquesta història, però bé podria ser aquell dia de 2010 o 11 el Pau es va plantejar construir la seva vida en el rural. Ser prop de la natura, viure a un ritme més pausat, tenir temps per a pensar i per a pensar-se. Explorar les possibilitats de guanyar-se la vida d’una manera compatible amb els seus valors i somnis.
O el dia del 2012 o 13 que va acceptar la vocació i el repte de dedicar-se al sector agroalimentari, motivat en part per la necessitat de recuperar la pròpia salut.
Potser parlant en propietat les coses van prendre més volada a partir del 2015-16, començant amb algunes feines al camp, les primeres experiencies de cria i sacrifici d’aviram per autoconsum, per descomptat de manera integrada en el micro ecosistema del corral. A un altre nivell, participo en la fundació de l’Asociación de Productores de Ganado Criado a Pasto www.lacarnedepasto.com.
En realitat tot això, potser seria la pre-història.
Algunes voltes i molts aprenentatges després, l’oportunitat es presenta des de Riudecanyes, la primavera del 2019, per poder posar en marxa els projectes i els dissenys als quals havíem destinat tantes hores de figuracions en abstracte, de proves i models a petita escala, d’extrapolacions, de lectures de tota mena, de càlculs i números, de desaprendre i reinventar-se i de fer malabars per trobar el temps, els recursos i les energies per aprendre tant com fos possible i dels millors, amb el compromís de deixar cada tros de terra al qual pugués accedir, més fèrtil del que l’havia trobat.
De seguida, aquell mateix estiu, compagino la mudança amb l’inici dels tràmits legals necessaris per posar en marxa l’activitat ramadera i fer les obres necessàries per a les instal·lacions. La part tècnica la posem en mans d’Agroassessor www.agroassessor.com. Alhora comencem a analitzar en profunditat el terreny i a descobrir de nou el territori, a descobrir el seu potencial i a pensar què hi puc aportar. La temporada del 2019 faig la primera collita de l’oliva, oli més que suficient per per compartir.
De seguida considero imprescindible implementar tot el disseny basat en la geometria de la Linia Clau, contracto el Jesús Ruíz de www.lineaclave.org per a que faci el disseny, consistent en 3 Km de solcs marcats als camps que actuen com a canals de dispersió, constitueixen la matriu a través de la qual estructurem el pastoreig i per a la ubicació dels diferents elements, en particular per optimitzar la supervivència de les plantacions. Més info al blog.
La natura va fent el seu curs, la superficie dels camps es va cobrint. Segueixo observant, pensant, dissenyant i fent càlculs, aprenent i desaprenent, rebo algun cop, però em refaig. Durant el 2020 malgrat les dificultats que imposa la pandèmia aconsegueixo tirar endavant amb els tràmits i les obres, introdeixo algunes produccions, faig la 2ª collita de l’oliva, per a delícia d’amistats i familia.
A 12 de març de 2021 obtinc el número de registre d’explotació ramadera. A 30 d’abril entren les primeres ovelles i comença la feina de veritat. A 22 de juliol arriben els vedells. Comença la REGENERACIÓ.
En realitat, aquesta història acaba de començar, encara s’ha d’escriure.